Een dag op De Marehof

De haan is al weer stil met kraaien als een van de deelnemers het deurtje van het kippenhok opent en de haan samen met zijn kippen de wei in loopt, waar onze konijnen al rondhupsen. En als de ezels dan de buitenkraan horen waarmee iemand water laat lopen, laten zij ook van zich horen en balken luid vanuit hun wei aan de overkant van de weg.

De Marehof begint te leven. Wij zitten met elkaar aan de grote tafels binnen of buiten, drinken thee, praten wat en starten zo de dag. Na een poosje komt de activiteitenlijst op tafel en worden de werkzaamheden verdeeld. Sommige deelnemers beginnen aan hun vaste taak, anderen kiezen samen met de begeleiding wat ze deze ochtend graag willen gaan doen.

Iedereen staat op en een groepje maakt een wandeling in het veld, daarna gaat een vaste groep de ezels voeren, borstelen en knuffelen en de wei schoonmaken.

Andere mensen werken in de tuinen, waarbij sommige deelnemers samen werken en anderen juist graag op een plekje alleen zijn. Vaak zijn er ook ambachtelijke klussen ergens op het terrein of in de werkplaats te doen.

De keukenploeg is al hard aan de slag om iets heerlijks te bakken voor de koffiepauze. Ondertussen is er al iemand groente of fruit aan het oogsten voor de maaltijd van die middag en zitten anderen aan de knutsel-tafel, omdat zij die ochtend graag iets creatiefs doen en daarbij rustig op een stoel kunnen zitten.

De activiteiten zijn natuurlijk afhankelijk van de seizoenen en het weer, dat maakt het werken ook afwisselend, terwijl de kringloop van het jaar ons houvast geeft. Het begint lekker te ruiken in de keuken en rond 11.15 wordt de bel geluid en verzamelt iedereen zich weer rond de tafels. We genieten samen van koffie , thee en een overheerlijk baksel, net vers gemaakt. Tijdens het samenzijn vertellen mensen soms persoonlijke dingen of lachen we om iets wat ergens gebeurt is of wordt wat in de wereld gaande is besproken.

Dan gaan we weer verder, soms wisselen mensen van activiteit, soms gaan ze door met wat ze al deden. In de keuken zijn, onder begeleiding van een van onze vaste keukenbegeleidsters, nu meer mensen bezig. Het pruttelt, sist en stoomt en je hoort geklop en gehak, de koks proeven voor en leren tegelijk nieuwe recepten voor thuis te bereiden. Recepten worden onthouden of gekopieerd of zelfs helemaal met de hand uitgeschreven.

Rond 13.15 worden de tafels gedekt en dan is het, als de bel weer gaat, tijd voor het hoogtepunt op een Marehofdag; samen genieten van een (h)eerlijke en gezonde maaltijd. Met respect voor wat er op ons bord ligt en voor de makers van al dat heerlijks, wensen we elkaar een smakelijke maaltijd.

Na de maaltijd breekt het slot van de dag aan, er wordt gezamenlijk opgeruimd en af-gewassen en geveegd, ook door deelnemers die niet in de keuken stonden die dag. Gereedschappen van buiten worden schoongemaakt en teruggezet. En in de zomer gaan mensen nog even de pluktuin in om een boeketje bloemen voor thuis te maken.

Dan arriveren de eerste taxis en familieleden om deelnemers weer naar huis te brengen en vertrekken anderen met bus of eigen vervoer. We schudden elkaar de hand en zeggen tot…..!

“ Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt. ”

(Johan Cruijf)