Activiteiten op De Marehof het jaar rond

“Verander elke dag van sleur“  

(Loesje)

Op De Marehof worden de deelnemers veel activiteiten met begeleiding geboden. Ter ontspanning en voor activering. En voor diegenen die dat willen en kunnen, ook om nieuwe dingen in een begeleid en gestructureerd proces te kunnen leren.

We nemen een greep uit het aanbod door de seizoenen heen. Veel activiteiten gaan natuurlijk meer dan één seizoen door.

(Ga op de afbeelding staan, om meer foto’s te bekijken via de slider)

In de Lente

BUITEN: omploegen van de moestuin en akkers, rechtstreeks zaaien en planten, voorzaaien in kleine bakken binnen, laatste snoeiwerk aan boom en struik, mest geven aan alle rozen, reparaties uitvoeren aan hekken of stallen. Werken aan de compost. Ezels veel borstelen zodat ze hun wintervacht kunnen kwijtraken.

BINNEN: maaltijden bereiden met het eerste verse groen uit de tuin, mooie paasversieringen maken en boeketjes met narcissen en voorjaarstakken plukken en mee naar huis nemen.

In de Zomer

BUITEN: Grasmaaien, heggen scheren, onkruid wieden, en heel veel oogsten. Verfklusjes doen en andere opknapzaken. Pizza’s bakken in de houtoven, wandelen met de ezels en ze heel veel knuffelen. Boeketten plukken in de pluktuin, uitgebloeide knopjes afknippen in de rozentuin, schoffelen en mest strooien. Maar ook bessen, frambozen en pruimen oogsten en samen aan de buitentafels het fruit inmaken.

BINNEN: Koken en bakken met alle groente, fruit en kruidenop-brengsten. Etiketten beschilderen, jampotjes verfraaien met een mooi deksel. Honing slingeren. Allerlei knutsels maken zoals kaarten met mixed mediatechniek of papier-marmeren. Met mooi weer doen we dat natuurlijk lekker buiten onder de parasol of in de schaduw van de bomen.

In de Herfst

BUITEN: Noten rapen, blad harken, laatste tomaten oogsten en op hun plaats in de tunnel, wintergroente zaaien. Pompoenen oogsten en van de dikste het gewicht raden. Appels en peren rapen en een sapdag houden waarbij we met z’n allen samen flessen sap inmaken om het hele jaar te kunnen drinken bij de lunch. Ezelstal, uitmestten en in de compost verwerken. Aardappels rooien en lekker buiten onder het afdak, frieten daarvan maken.

BINNEN: Tomatensaus maken voor de pizza’s, herfstkransen maken van rozenbottels en hortensia’s. Noten kraken, stoelen stofferen in de werkplaats. Recepten uitproberen en leren om ook thuis te kunnen doen, met de rijke oogst van de najaarsgroenten.

In de Winter

BUITEN: Snoeien van fruitbomen en allerlei struiken. Ezels dagelijks hooi brengen en met hen wandelen naar bermen waar nog wat lekker lang gras staat. Dagelijks een wandeling in het mooie plateau-landschap. Reparaties aan machines of hekwerk.

BINNEN: Mooie dingen maken voor de donkere dagen binnen, zoals ; kerstlampjes en stukjes, bijenwas kaarsen trekken etc. En elk jaar een andere kerst knutsel om mee te nemen. We vieren samen Sint en hebben altijd een bijzondere kerstviering. Hierbij hoort ook het speculaas bakken en kerstrecepten leren maken. Ook worden er binnen (ver)bouwklussen gedaan in en om de werkplaats. Tweede helft van de winter wordt er ook gevilt, bijvoorbeeld kussens voor thuis op de bank.

Doorgaand gedurende het hele jaar

Dagelijks een wandeling in het mooie plateau-landschap, koken en bakken, genieten van de bloemen en boeketten maken, oogsten en verwerken uit de moestuinen en boomgaard. Yoga en ontspanningstechnieken-les.

Bouw of verbouwprojecten zoals bijvoorbeeld ; kasten maken, nieuw keukeneiland in elkaar schroeven, raam inzetten, tegelplein voor de dieren leggen, bakoven bouwen. Knutselprojecten voor wie wil, gezamenlijk aan de tafel.

“Niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vuur, zorgt voor ontwikkeling”

(W.B. Yeats)